De golfbaan dateert uit 1930 en behoort tot de ‘oude zestien’, waaronder ook de Haagsche en de Hilversumsche. Ze zijn opgericht vóór de oorlog en vormen de klassieke golfbanen van Nederland. Het ontwerp komt van Gerry del Court van Krimpen, die zich hiervoor liet inspireren door de legendarische baanontwerper Harry Colt. Vooral in de wintermaanden is te zien hoe hij van de natuurlijke glooiingen van het landschap gebruik heeft gemaakt.

Bezetting

Status

Starttijd reserveren

Voor het reserveren van starttijden kunt u tussen 9.00 en 13.00 bellen met de receptie (+31(0)38-4441909). Ook kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U krijgt binnen 24 uur een reactie.
Spelers kunnen vanaf handicap 45 of lager en op vertoon van een geldige NGF pas van de baan gebruik maken. Zonder actuele NGF-pas of vergelijkbare buitenlandse pas hebt u geen toegang tot onze baan. Ditzelfde geldt voor jeugdleden en hun gasten, ook zij dienen in het bezit te zijn van een geldige NGF-pas. 

De holes

 • De Hattemse wordt in het algemeen als zeer uitdagend ervaren vanwege de relatief kleine of ondiepe greens, die vaak ook nog verhoogd liggen. De glooiing in het landschap bemoelijkt op een aantal holes de ligging van de bal. Op het eerste gezicht is de baan wat korter dan gemiddeld, maar deze kortere lenge wordt ruimschoots gecompenseerd door de smallere fairways en stugge rough. Let bij het afslaan op hole 1 op spelers die op hole 6 lopen. Deze twee holes kruisen elkaar.
 • Hole 1: De afslagplaatsen geven goed zicht op de hole en op de rij eiken die ervoor staan. Gebruik de ruimte aan de linkerkant, dan vormen de bomen geen obstakel. Het verlaagde pad achter de green en het riviertje ‘De Grift’ (out of bounds) zullen u verder uitdagen.
 • Hole 2 is een dogleg met een grote knik naar rechts, waarin drie bunkers staan. Houd bij de afslag daarom zoveel mogelijk links aan. De green – rondom de hole – loopt op en is bol van vorm met aan de linker- en rechterkant een bunker. Met name de rechter bunker kan het u moeilijk maken.
  Hole_2_voor_boekje_Small.jpeg
 • Hole 3: Aan de rechterkant ligt een bunker met een wand van gestapelde graszoden. De green heeft een moeilijk aan te spelen klein verhoogd plateau. Speel naar het midden van de green. N.B. De hole is in de jaren 80 aangelegd en is het eerste ontwerp van de bekende baanarchitect Alan Rijks.
 • Hole 4: Een lange par 4-holes die door de meeste spelers als een par-5 holes gespeeld wordt. Houd er rekening mee dat er achter de green nog een bunker schuilgaat. En op de route ligt een diepe greenside bunker. Te korte ballen rollen terug en ballen die laag aankomen schieten door. Succes!
 • Hole 5: Als de green vanaf de linkerkant wordt benaderd, staan de bunkers aan de linker- en rechterkant niet in de weg, evenals de grote boom. De hole levert dan weinig problemen op. Ga even kijken bij de hoog gelegen afslagplaats van de dames. Deze biedt een prachtig uitzicht over de baan.
 • Hole 6 is de signatuur hole van de baan. De eik vindt u terug in het logo van de club. De hole speelt veel langer dan de lengte aangeeft. De route is heuvelachtig en de green ligt verhoogd. Vangt de eeuwenoude eik rechts voor de green de bal, dan gooit zij die meestal in de grasbunker aan haar voet. De green helt sterk van achteren naar voren. Een par op deze 6e hole staat gelijk aan een birdie op een langere hole op andere banen.
 • Hole 7: Een korte hole zonder bunkers. Misschien lukt het u om in één slag de green te bereiken? Onderschat de hole niet: de fairway is grillig en loopt na de  heuvel links af naar beneden. Aan de rechterkant (150 - 160 meter heren, 110 - 120 meter dames) bevindt zich een plateau. Deze is vanaf de afslagplaats moeilijk te zien.
 • Hole 8: Een kleine hole met een green die uit twee delen bestaat. Het achterste plateau ligt hoger. Over de hele breedte voor de green ligt een bunker. En rechtsvoor bevindt zich een mooie (pot)bunker. Deze is niet zichtbaar vanaf de afslagplaats. Het loont om sowieso te kijken!
 • Hole 9: Tot slot een lange hole. De hole speelt lang. Ze loopt geleidelijk op en wordt zeventig meter vóór de green smaller. Kies 'voor of door de poort'. Rechts voor de green ligt een bunker. Deze oogt dichterbij dan in werkelijkheid. Een hole dus waar u goed bij moet nadenken over plaatsing en clubkeuze. Wees niet te kort!

Baanhandicap calculator en tabellen

Scorekaart 18 holes

Scorekaart 9 holes

Plaatselijke regels

Algemeen

 1. Baanpersoneel heeft altijd voorrang.
 2. Spelers spelende op de 1e /10e hole worden geacht voorrang te verlenen aan de spelers op de 6e /15e hole.

Plaatselijke regels per 1-1-2019

 1. Buiten de baan is gemarkeerd met witte palen, palen met een witte band of witte “punaises”.
 2. Alle paden en wegen zijn integraal deel van de baan.
 3. De kunstgras afslagmatten op hole 8/17 zijn integraal deel van de baan wanneer zij in gebruik zijn als afslagplaats.
 4. Houtsnippers zijn losse natuurlijke voorwerpen (R. 15).
 5. Grond in bewerking (GUR) aangegeven met bordjes, blauwe paaltjes met groene koppen, of een blauwe lijn en een paaltje met een groene kop is een verboden speelzone.  Bij een belemmering door deze verboden speelzone is het verplicht deze zonder straf te ontwijken volgens Regel 16-1f
 6. Jonge aanplant gemerkt met blauw lint of door een witte lijn op de grond en een paal met een groene kop, en aangepaalde bomen vormen een verboden speelzone. Als de bal van een speler ergens op de baan, maar niet in een hindernis ligt en deze ligt op of tegen een dergelijke boom of een dergelijke boom vormt een belemmering voor de stand van de speler of de ruimte voor de voorgenomen swing, dan moet de speler de belemmering ontwijken volgens Regel 16.1f.
 7. Alle afstandspalen en palen die een hindernis aangeven zijn vaste obstakels.
 8. Het gebied binnen de hindernis vóór de gele tee van hole 9/18, gemarkeerd door rode paaltjes met een groene kop, is een verboden speelzone. Als een bal binnen de hindernis in deze verboden speelzone ligt, mag de bal niet worden gespeeld zoals deze ligt en moet de belemmering door de verboden speelzone worden ontweken volgens Regel 17.1 Als extra mogelijkheid mag de speler de oorspronkelijke bal of een andere bal droppen in de gemarkeerde droppingzone met bijtelling van een strafslag. Deze droppingzone is een dropzone zoals bedoeld in Regel 14.3.

Straf voor overtreding van de Plaatselijke Regels: algemene straf (zie Regel 1-3)

Gedragsregels

 1. De hindernis voor de gele tee op hole 9/18 mag absoluut niet worden betreden.
 2. Telefoneren in de baan is niet toegestaan, tenzij er sprake is van een noodgeval

Het bestuur behoudt zich bij overtreding van deze gedragsregels het recht voor de betreffende speler van de baan te verwijderen.

Baanreglement

Ter inleiding
De HG&CC is een gastvrije vereniging. De leden van onze club beschouwen zichzelf als uw gastheer of -vrouw en zijn graag bereid u wegwijs te maken op onze club. Onze ambitie is dat gasten en leden een prettig verblijf hebben zodat ze met plezier terugkomen.

Informatie voor gasten
Indien u wilt komen spelen informeert u dan telefonisch (038-4441909) of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. over de baanbezetting.
Voorafgaand aan uw ronde meldt u zich in het clubhuis.
Het maximaal aantal greenfeespelers per dag is ca. 25.

Speeltempo
Het criterium voor de volgorde van afslaan op hole 1 ingeval van meerdere flights is de ballenspiraal.
Voor een twee-, drie- of vierbal geldt een totale flighthandicap van maximaal 90. Volg eventuele instructies van de marshal op. Speel en loop in een vlot tempo.
De indicatieve tijd voor 9 holes met een tweebal is 1 uur 45 minuten; voor een vierbal is dat twee uur.
Volg de aangegeven routing ook al is er een kortere route.
Houd aansluiting met de voorgaande flight. Laat de achteropkomende flight door bij verlies van aansluiting van een hele hole op de voorgaande flight.
Spelers komend van hole 9 hebben voorrang op spelers die klaar staan om te starten op hole 1.
Bij meerdere flights wordt ingevoegd. Dit houdt in dat slechts eenmaal een flight komend van 9 voorrang hoeft te worden gegeven. In onderling overleg kan hiervan altijd afgeweken worden.
Spelers die van het pad van de 9e/18e komen, wachten op spelers die op de 6e/15e of 1e/10e zijn. Vervolgens steken spelers snel en recht over, richting het pad naar de parkeerplaats.
Geadviseerd wordt om een golfclub met cover recht in de lucht te houden bij het oversteken van de 6e/15e hole, zodat u vanaf deze fairway gezien wordt.
Sta klaar om te spelen.
Plaats tassen en karren voor het betreden van de green op een strategische plaats zodat de green snel verlaten wordt.
Scores worden pas genoteerd op weg naar de volgende hole.
Speel altijd een provisionele bal als niet absoluut zeker is dat de bal terug gevonden wordt. Als een bal gezocht moet worden, laat dan de achterop komende en wachtende flight door.

Etiquette
Wij houden ons aan de etiquette, onderdeel van de golfregels van de NGF.
Iedere speler, gast en medewerker op onze club gedraagt zich onder alle omstandigheden correct, hoffelijk en sportief.
Gespeeld wordt in golfkleding volgens de algemene (golf)normen. Golfschoenen zijn verplicht.
Wedstrijden en groepen worden vermeld op de agenda van onze website. Afslaan op de 1e tee is voor niet-deelnemers aan een wedstrijd pas toegestaan wanneer de tee-sluiting door de wedstrijdleiding is gestopt. Wedstrijden staan vermeld op de website en in het wedstrijdprogramma. De tee-sluitingen staan vermeld op het welkomstbord bij de parkeerplaats en in de agenda.

Baanpersoneel heeft onder alle omstandigheden voorrang, hun tekens worden altijd opgevolgd en wij behandelen hen vooral met respect.
Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de local rules zoals vermeld op de scorekaart en op het mededelingenbord.
Mobiele telefoons zijn uitgezet tijdens het golfspel, niet toegestaan tijdens qualifying wedstrijden en worden slechts in geval van calamiteiten gebruikt. Smartphones worden eventueel gebruikt bij legale toepassingen zoals de digitale scorekaart en afstandmeting.
Roken op de baan wordt beschouwd als ”not done”.

Golf is een spel. Speel het met plezier ook als het even tegenzit.

Veiligheid
Doe uw oefenswings op geruime afstand van anderen.
Sla niet, voordat spelers voor u buiten bereik zijn.
Roep luid ‘FORE’ bij dreigend gevaar na een slag.
Sla op een par-3 hole pas af als deze geheel vrij is.
Geef vanaf hole 1 en 10 voorrang aan spelers op hole 6 en 15.
Let op de oefenfaciliteit tussen de fairways van hole 5 en 6.
Regels voor het gebruik hangen in de oefenhut.
Rechts naast de fairways van hole 3 en 9 bevinden zich schuilhutten.
Spelers op hole 5 hebben vrije doorgang.

Bij etiquette hoort ook:
Rekening houden met andere spelers
Niet storen of afleiden als iemand slaat.
Niet vlakbij of recht achter een speler staan als die gaat slaan.
Geen schaduw veroorzaken op iemands puttinglijn of in zijn lijn gaan staan.
Op of bij de green blijven tot iedereen heeft uitgeholed.

Zorg voor de baan
Voorkom onnodige schade aan de baan, volg richtingborden met golfkarren en buggy’s.
Deponeer afval, ook papiertjes en peuken, in de afvalbakken of neem het mee.
Egaliseer de bunkers, leg divots terug en repareer pitchmarks op de green met de pitchfork die
iedere speler bij zich draagt.
Betreed en verlaat bunkers aan de lage kant.

Ga zorgvuldig om met de green en het gebied rond de hole.
Blijf met uw handicart of trolley zoveel mogelijk op de paden en zorg ervoor dat hij in ieder geval niet op de volgende plaatsen komt:

 • op de tees en (fore)greens
 • tussen bunkers en greens
 • op de foregreens en aprons

Wees zuinig op de baan en de natuur rondom de baan.

Hattem, januari 2017